Tip os log ind
Sara Sørensen bor til dagligt i Bording og har genfundet lysten til at stå op om morgenen. Hun fortæller, at det har virket forstærkende for depressionen at ligge hjemme i sofaen. ?
Foto: Henrik Ole Jensen

Ny jobindsats skaber en win-win-situation

Langtidsledige borgere sendes gennem en ændret beskæftigelses-indsats ud i et såkaldt småjob til gavn for både borgerne og virksomhederne
27. oktober 2019, 12.23

Ikast - Goddag, lyder det smilende hen mod en kunde, som er på jagt efter morgenmad til børnene i Løvbjerg Supermarked.

Smilet kommer fra 38-årige Sara Sørensen, som efter et praktikforløb i Løvbjerg i Ikast nu er blevet ansat i et såkaldt småjob i forretningen.

Det har været en forløsning, fortæller hun, mens hun sætter varer på plads. Hverdagen er vendt tilbage, og det samme er glæden for livet.

- Jeg kan rigtig godt lide at arbejde her, og jeg får en følelse af, at jeg kan bruges til noget, fortæller Sara Sørensen.


Praktik med løntimer

Ifølge Jobcenter Ikast-Brande har en del langtidsledige borgere i kommunen svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Det er på trods af, at flere af områdets virksomheder mangler arbejdskraft i en tid med højkonjunktur. I mange år har Jobcentret forsøgt at hjælpe den gruppe borgere med at vende tilbage til arbejdsmarkedet gennem praktikforløb på virksomheder, men succesraten har efter jobcentrets analyser været for ringe. Derfor har Jobcenter Ikast-Brande forsøgt sig med en ordning, hvor man kombinerer praktik med lønnede timer. Det går ud på, at den langtidsledige borger begynder i ulønnet praktik, men i takt med, at han eller hun løser arbejdsopgaverne tilfredsstillende, bliver praktiktimerne lavet om til løntimer og dermed opstår et såkaldt småjob.


Begge parter vinder

Hos Løvbjerg tænker Sara Sørensen tilbage på sin fortid med mørke tanker. Efter et roligt ungdoms- og voksenliv oplevede hun pludselig en turbulent tilværelse.

- Jeg var i begyndelsen af de 30, og jeg var lige blevet uddannet social- og sundhedsassistent. Der sker der bare et eller andet med mig, og jeg gik ned med stress, depression og angst. Det er det, jeg så småt er ved at komme tilbage fra efter at være blevet ansat hos Løvbjerg, siger Sara Sørensen.

Ifølge Jobcenter Ikast-Brande vil timetallet typisk stige, efterhånden som medarbejderen udvikler sig til at kunne varetage flere opgaver. Derudover kommer virksomhedens lønudgifter til at svare til den værdi, som den nye medarbejder tilfører.

Den ændrede tilgang til beskæftigelsesindsatsen har givet gode resultater i forhold til at skabe plads til de langtidsledige i lønnede deltidsjob. Lige nu er cirka 50 borgere på vej ud af ledighed gennem netop et småjob. Men ifølge Jobcenter Ikast-Brande er det ikke kun de langtidsledige borgere, der vinder på ordningen med at kunne begynde med et småjob. Det gør virksomhederne også. De fastansatte medarbejdere kan blive aflastet, så de kan koncentrere sig om deres kerneopgaver, og virksomhederne kan få løst opgaver, som måske ikke er blevet udført tidligere.

Søren Brøndum Christensen er butikschef hos Løvbjerg, og han er også glad for ordningen og nævner, at begge parter vinder på ordningen.

For Sara Sørensen er drømmen at få en god hverdag, og så har hun næste mål i sigtekornet.

- Jeg drømmer om at komme i et fleksjob, så jeg kan komme helt tilbage til livet, siger hun.


Ordet er ditMere Ikast-Brande kommune