Tip os log ind
  • 1/: De 11 værker er lavet af kunstner Ida Marie Lebech.
    Foto: Jacob Hove
  • 1/: Kunstner Ida Marie Lebech i gang med et af de værker, som nysgerrige elever måske får lyst til at pille ved.
    Foto: Privatfoto
  • 1/: Værkerne indenfor på Ikast Nordre Skole er at finde på faggangen.
    Foto: Jacob Hove

Ny kunst på Nordre Skole

Der er kommet ny kunst på Ikast Nordre Skole både indenfor og udenfor
18. november 2019, 14.06

Ikast I sidste uge var der fernisering på en række kunstværker på Ikast Nordre Skole. Der er tale om værker placeret både indenfor på de såkaldte faggange samt værker ude i skolegården.

Ida Marie Lebech står bag værkerne indenfor, og hun husker tydeligt sit første møde med skolen, da hun i sin tid var forbi i den indledende del af arbejdet med projektet.

- Da jeg kom til skolen, blev jeg ramt af lydene, duftene og farverne. Det var som at blive slynget tilbage i tiden. Jeg er fra 1978 og har selv gået på en klassisk folkeskole med lange gange, rød tegl og linoleumsgulve, fortæller hun.


Taktil tegl

Blandt hendes udfordringer var dels omgivelserne, dels økonomien.

- Man skal bare favne det her tegl. Det er præmissen. Og så skal driften være minimal, siger kunsteren.

Så i stedet for at male er teglen blevet iscenesat.

- Den er super-taktil, når man rører ved den. Det er et gedigent bygningsværk, der er lavet af rigtige menneskehænder i 1970'erne, fastslår Ida Marie Lebech.

Noget andet, hun har taget højde for, er, at værkerne hænger på en skole fyldt af nysgerrige børn.

- Værkerne er robuste, og selvfølgelig skal eleverne have lov til at røre ved dem. Mit fokus er på det taktile, på sanselighed og bevægelse og tid. Måske ændrer værkerne sig, men det er min intention, at eleverne kan se værkerne forandre sig, siger Ida Marie Lebech, der blandt andet fremhæver et værk med en masse værktøj, som hun godt kunne forestille sig, at der var nogle drenge, der fik lyst til at pille ved.

Værkerne hænger på faggangen, og hvert værk spiller sammen med det lokale, de hænger foran.

Foran lokalet med »madkundskab« hænger således en montre fyldt med køkkenting fra 1970'erne.

- Der er en masse sukker og et askebæger, for dengang røg lærerne smøger, og maden var fyldt med sukker. Sådan er det ikke længere.

Ida Marie Lebech håber, at eleverne vil kigge på værkerne.

- De skal løfte blikket og blive nysgerrige på livet. Det er mit dogme, når jeg arbejder på skoler. Børn og unge skal eksponeres for kunst og kultur.


Kunst i skolegården

I skolegården har keramiker Karen-Lisbeth Rasmussen bygget en skulptur, der bliver en mærkbar samlingsplads for skolens unge.

I skolegården længst mod vest er der placeret en 7,5 meter lang, halvrund og udsmykket læmur med indbygget bænk, hvor elever kan hygge sig i ly for vestenvinden. Foran læmuren bygges en forhøjning, som både er udsmykning, samlingssted, siddepladser og scene. En sådan platform lægger op til, at eleverne selv finder ud af at bruge den; der er ingen facitliste. Alt er bygget i tegl, så holdbarheden er sikret og vedligeholdet minimalt. Farverne matcher skolens røde tegl, suppleret med gule tegl.

Muren er lavet af Skills-verdensmester Nicolai Munksgaard Asmussen fra Holstebro.

Ordet er ditMere Ikast