Tip os log ind
Fem efterladte fra Ikast og Bording har taget initiativ til et nyt netværk. Martin Lauritsen, Hanne Sørensen, Kaj Byrgesen, Lone Ulsø og Hanne Hansen har alle mistet deres ægtefælle og mangler et fællesskab, der respekterer udgangspunktet om, at de er ved at lære at leve med en dyb sorg, men også er interesseret i at skabe en ny fremtid for dem selv.
Foto: Laila Kempel

Ny netværk gør det legalt at tale om sorg

Sorggruppernes seks til otte uger terapiforløb er ikke nok, mener nystartet fælleskab
07. september 2019, 12.00

Ikast Det er hårdt at miste, og det er hårdt at skulle lære at leve uden den kære, som ikke er mere.

Det har en gruppe Ikast-borgere mærket på egen krop.

De har alle mistet deres ægtefælle og har alle bearbejdet sorgen i en sorggruppe, hvor et forløb typisk varer seks til otte uger.

- Og det er jo slet ikke nok, siger Kaj Byrgesen.

Han savner stadig sin hustru - men han mangler også den faste person, der tager med på tur ud i sommerlandet, til koncerten eller på cafe for at nyde en kop kaffe.

- Sorg er ikke noget man kommer over, det er noget man med tiden lærer at leve med, håber jeg i alt fald, siger Kaj Byrgesen.

Den akutte sorg har han lagt på hylden, men han kan stadig blive ked af det. For udover sorgen over den manglende ægtefælle, så er det lidt af en udfordring at skulle tage af sted helt alene.

Han luftede sine tanker om et nyt fællesskab med de mennesker han havde mødte i den traditionelle sorggruppe.

Og de var enige om udgangspunktet, men også i de tanker, Kaj Byrgesen valgte at tænke højt. Derfor besluttede Hanne Hansen, Ikast. Lone Ulsø, Bording, Hanne Sørensen, Ikast, Martin Lauritsen , Ikast og Kaj Byrgesen, Ikast, at nedsætte en arbejdsgruppe.

De har gennem et stykke tid forsøgt at sætte ord på, hvad de tænker den nye Cafe Netværk skal indeholder og ikke mindst, hvad den ikke skal.

- Vi har arbejdet videre med en to-spors model, som vi blev præsenteret for i den traditionelle sorggruppe. Der er en fortid og der er en fremtid. Vi skal med respekt for det, der ligger bagud forsøge at skabe os en ny fremtid, forklarer Hanne Hansen.

Gruppens medlemmer understreger, at de ikke er et nyt tilbud om en sorggruppe i gængs forstand.

- Vi kan , og vil ikke tage os af selve sorgbearbejdelsen. Vi vil forsøge at skabe et netværk til dem, der som os, har brug for mere, når terapiforløbet stopper, forklarer Kaj Byrgesen.

Gruppen håber at alle, der bærer på en sorgvil være med. Det handler nemlig ikke kun om mistede ægtefæller. Det kan også være børn, forældre eller et andet nært bekendtskab, som folk har måttet tage afsked med.

Derfor har arbejdsgruppen også valgt, at de fremtidige møder foregår om aftenen, så alle har mulighed for at være med.

For det handler om at finde sig selv i en ny identitet i et fora, hvor alle kender til eftervirkningerne af en sorg.

- Vi er ikke eksperter og har ingen ambitioner om at blive det. Vi har igen facitliste, og er bare helt almindelige mennesker, der har sorgen inde på livet, forklarer Kaj Byrgesen.

Arbejdsgruppen har gjort sig nogle tanker om, hvad gruppen kan tilbyde af foredrag og aktiviteter. Men vil på ingen måde lægge sig fast på noget. Men gruppen taler om både koncerter og foredragsholdere.

- Vi har ikke nogen færdig pakke med et fast program. Vi har også valgt, at man ikke skal tilmelde sig, da vi jo af egen erfaring ved, at det kan være svært at overskue, om man har overskuddet til at være social flere dage i forvejen, og ikke mindst om man magter at tage afsted helt alene, siger Hanne Sørensen.

Cafe Netværk er ikke en selvhjælpsgruppe i gængs forstand, og har derfor også en holdning til, hvordan man forholder sig til de ting, der vendes på møderne.

- Vi skal have en gensidig respekt for, hvordan vi behandler de ting, der tales om. Man skal ikke gå ud på gaden og råbte det ud til den første og bedste. Vi har også talt om, at vi skal respektere, at man nogen dage har brug for at være med, men er stille. Andre gange taler man sammen i fortrolighed med en anden, og en tredje gang er behovet måske noget helt andet, siger Martin Lauritsen.

Alle fem har lige været igennem deres anden sommer som enke/enkemand, og til deres store overraskelse deler de alle opfattelsen af, at den anden sommer var værre at komme igennem end den første. Måske fordi omgivelserne var mere opmærksomme på den efterladte umiddelbart efter dødsfaldet end året efter.

Cafe Netværk har opstart den 16. september og forventer at holde møde den tredje mandag i måneden i lokaler i Kongefløjen på den tidligere Vestre Skole i Ikast.


Ordet er ditMere Ikast