Tip os log ind
Organist Kirsten Poulsgaard har travlt i december med koncerter og gudstjenester. Hun minder om den spændende julekoncert i Bording Kirke 5. december med unge talenter. Jo, juletiden er nu ganske særlig.
Foto: Hanne Baltzer

Orgelet er en Rolls-Royce - lige nu kører julemusikken

02. december 2019, 12.46

Kirke Hvad er det, der gør jul til noget særligt? Gør sindet stemt, og hjertet varmt og kærligt? Se, det kunne være at deltage i de stemningsfulde julemusik-arrangementer, som også er en kirketradition i december. Rigtig mange salmer er sunget gennem generationer i danske hjem og kirker i julen, og ofte er der også nye salmer med i kirken, en solist eller en trompet. Musik og sang gør noget ved os.

Det kan Kirsten Poulsgaard, organist ved Bording Kirke og Christianshede Kirke, kun være enig i. Passioneret og engageret er hun. Interesseret i at levere en oplevelse eller understøtte præstens budskab til en gudstjeneste. Udover orgel spiller hun også klaver i lovsangsbandet, der medvirker ved frimesserne.

Lige nu tikker der masser af arbejdstimer ind, bunken med papirer og opgaver er lige så høj som træets grønne top. Der er så mange løse ender, fordi så meget skal huskes og afstemmes. Det er højsæson. Højtid. Hun er fx optaget af at give kommende lokale stjerner en chance. For man skal ikke gå over åen efter vand, som hun siger.

I Bording Kirke 5. december synger unge talenter julen ind. En af de medvirkende, Daniel Tobianski, begyndte sin karriere som kirkesanger hos Kirsten, og snart vil han være at finde på verdens operascener, vurderer hun. Ved et andet arrangement medvirker Kirsten, der sammen med fløjtenisten Preben Gramhart spiller det, folk gerne vil høre og synge med på. Den aften spiller de dygtige musikere "fra bladet". Jo, kontaktfladerne er mange for organisten, hvis arbejdstid er en kombination af planlægning og koordinering, øvning, undervisning og udførelse.


Orgelet - et helt orkester

Kirsten er uddannet organist i 2010 og efteruddannet med rytmisk musik:

- Orgelet er en Rolls-Royce, fordi man med orgelet har en masse instrumenter til rådighed. De ligger implicit - fx fløjte, bas, klaver osv. Det er som at sidde med et helt orkester, fordi jeg med hænder og fødder kan spille flere instrumenter samtidig. Ja, man skal nærmest tænke, at man er et instrument, siger Kirsten.

Til gudstjenester og kirkelige handlinger har hun et nært samarbejde med præsten. Hun tænker på, hvilken tekst præsten skal prædike ud fra, hvilke salmer han har valgt, og hvilken årstid det er osv., når hun skal finde de musikstykker, der skal indramme gudstjenesten, fx til postludium. Hun møder ofte lidt før til en tjeneste for at kordinere med kirkesangeren. Så spiller det bedst.

- Julen er rigtig meget tradition. Jeg vil gerne fange kirkegængerne og kan sagtens finde på at indflette noget fra julekalenderne i et potpourri. Det skal fungere for folk. Det gør ikke noget, at de til en julegudstjeneste går ud med et smil på læben, fordi de kan nynne med. For mig er det vigtigt, at musikken passer til både tema og anledning.


Jul fylder meget hos mange

Udover gudstjenester og kirkelige handlinger i kirken arbejder Kirsten også med flere rytmiske kor, koncerter mm. I kirkekoret fra 3.-7. klasse lærer de at synge, og hun har også sammen med sognemedhjælper Lone Ahlers et børnekor med børn fra fire år- 2.klasse:

- Korene giver børnene en naturlig gang ind i kirken. De leger og lærer, mens de er med til at gøre noget til glæde for andre. Vi synger nye ting, fx sangen Gider vi egentlig mere jul?, men også en gammel lovsang til Gud skrevet på latin. Og vi snakker om, hvad det egentligt er, vi synger, da det er vigtigt for mig, at børnene får en forståelse af kirkens budskab. Hvad det er for en sammenhæng, de synger ind i.

Ideerne til arbejdet får Kirsten blandt andet fra en fælles korleder-gruppe på Facebook. Der sker meget på korområdet. Hun roser desuden samarbejdet med skolen, der muliggør, at hun kan øve med det store børnekor på skolen. Det løser en masse logistik, at organisten flytter sig, så børnene slipper for det, hvilket også letter forældrenes logistikudfordring den dag.


Dejlig er jorden

Juleaften er noget særligt! Den er mættet med traditionelle salmer som »Dejlig er jorden« og »Et barn er født i Betlehem«.

Samarbejdet i teamet bag julegudstjenesterne betyder meget, og her er en grundig forberedelse vigtig. Der løftes i flok, hvilket så skal munde ud i en stemningsfuld julegudstjeneste, som typisk er en optakt til julefesten derhjemme: - Det er for eksempel vigtigt at være med til at løfte salmesangen ved at spille i en toneart, som folk kan synge. Man skal kunne synge med, uden at det bliver for strengt. Noget andet er også at undgå alenlange postludier af Bach, som primært elskere af orgelmusik vil nyde. Det må godt være udfordrende - men ikke ubærligt! Jeg sidder der for kirkegængernes skyld. Derfor er det også primært dem, jeg tænker på, når jeg planlægger, øver og spiller, smiler hun.


Ordet er ditMere Din kirke