Tip os log ind
  • 1/: 17-årige Jeppe Madsen fra Ikast vil altid med glæde se tilbage på de mange oplevelser, han fik på sin udvekslingstur til Australien. Turen bød blandt andet på bjergbestigning. ?
    Foto: Privatfoto
  • 1/: Jeppe Madsen (t.h.) med sine to værtsbrødre.
    Foto: Privatfoto
  • 1/: Turen til Australien gav også mulighed for at stifte bekendskab med blandt andet kænguruer.
    Foto: Privatfoto

På eventyr langt fra hjemmet

Udvekslingstur gav 17-årig minder og venskaber for livet - og han prøvede også at være uofficiel »ambassadør« for Danmark
17. august 2019, 06.58

Ikast 17-årige Jeppe Madsen fra Ikast er netop kommet hjem efter at have tilbragt fem uger som udvekslingsstudent i Australien.

Rejsen har modnet den unge mand i en grad, han ikke selv havde turdet forestille sig.

- For blot et års tid siden var jeg meget mere indadvendt og genert og ville aldrig have turdet rejse om på den anden side af jorden og bo hos en helt fremmed familie. Men efter et godt år som HTX-elev på Herningsholms Erhvervsskole med mange nye venner følte jeg mig helt klar, da jeg vinkede farvel til min mor og far 30. juni og satte kursen mod en forstad til storbyen Brisbane i Australien, omkring 15.500 kilometer hjemmefra, fortæller Jeppe Madsen.

Den unge ikastbo rejste med Scouts International Student Exchange Program, som arrangerer udvekslingsophold mellem danske og australske spejdere i sommerferien.


Alle havde ens tasker

I Australien kom han til sin værtsfamilie, som bestod af en mor og to drenge på henholdsvis 17 og 13 år.

De to første uger havde de vinterferie, og Jeppe Madsen var både på spejderlejr, ude at campere, på bjergbestigning og på gåtur gennem regnskoven.

Ikastboen beskriver vinteren i området som det jævne danske sommervejr med temperaturer på omkring 18-20 grader og ofte skyfri himmel.

- Jeg konkluderede hurtigt, at der er mange forskelle mellem Danmark og Australien. For eksempel var distancerne i helt andre dimensioner, og en »lille tur« kunne nemt være af halvanden til to timers varighed.

- Derudover var skolesystemet meget 1950'er-agtigt på den private, katolske high school for drenge, hvor jeg gik, hvilket var super spændende og anderledes. Jeg skulle blandt andet gå i skoleuniform, tiltale mine lærere ved efternavn og vente på at få lov til at sætte mig. Derudover havde vi alle den samme type skoletaske, hvilket hurtigt viste sig at være upraktisk. Forestil jer lige 50 elever, der smider deres ens skoletasker i en bunke i skole­gården, siger han.


Nej, vi er ikke tyskere

Ikastboens australske skole tager et socialt ansvar ved blandt andet at have en ugentlig grillaften for hjemløse i Brisbane.

- Det var rørende at opleve de hjemløses glæde og taknemmelighed over, at vi kom og serverede aftensmad. Derudover var jeg så heldig at få mulighed for at besøge femte og sjette klasse i en primary school og fortælle om Danmark. Overalt, hvor jeg fortalte om Danmark, var australierne imponerede over vores grønne land og vores velfærdssystem, og de synes, Danmark er et foregangsland, når det kommer til grøn omstilling. Det var utroligt spændende at være »ambassadør« for Danmark og sjovt at skulle starte med at forklare, at Danmark ligger i Europa og ikke kun er en by i Vestaustralien, samt at vi ikke snakker tysk.


Stor udvikling

De fem uger gik hurtigt, og efter 34 timers rejsetid var Jeppe Madsen tilbage i Danmark.

- Nu hvor jeg sidder hjemme i kedelige Ikast, som hverken har vilde kænguruer, pukkelhvaler, koalabjørne eller en vild, ufremkommelig regnskov, kommer jeg til at tænke på, hvad jeg konkret har lært ved at være udvekslingsstudent »down under«, siger Jeppe Madsen.

Hans sprogkundskaber er naturligvis blevet forbedret, og det skulle gerne kunne mærkes på karaktererne i engelsk, vurderer han.

- Jeg er blevet meget mere udadvendt, selvsikker og god til at starte en samtale. Jeg er også blevet bedre til at slappe af i det, jeg laver, give mig tid og acceptere, at der er ting, som jeg ikke selv har kontrol over, hvilket er en vild udvikling, da jeg af natur er et meget struktureret menneske.

Jeppe Madsen sender en kraftig opfordring til andre unge om at prøve udveksling:

- Der findes masser af organisationer, der sender unge ud i verden, og du er blandt den lille del af verdens befolkning, som har mulighederne for at tage af sted som udvekslingsstudent. Grib chancen!


Federe end at være turist

- At være udvekslingsstudent er efter min mening en helt anden og langt federe oplevelse end at være en turist, som med selfiestang i hånden bare skal se de store attraktioner, siger Jeppe Madsen og tilføjer:

- Hvis du ikke føler dig helt klar til at rejse alene ud i verden, så overvej, om ikke du og din familie selv skal være værter for en ung.


Ordet er ditMere Ikast