Tip os log ind

Politiet har fået DNA-lygter

De gør det lettere at finde tilbage til ejeren, når man finder tyvekoster
17. december 2016, 09.15

indbrudstyveri Juletid er en højtid i mere end én forstand. Det er nemlig også tiden for ekstra mange indbrud, når hjemmene står tomme, fordi familier bruger juledagene væk fra hjemmet til julefrokoster og gavebytning. Som borger kan man selv gøre meget for at undgå besøg af indbrudstyve. Med indkøbet af DNA-lygter har Midt- og Vestjyllands Politi fået bedre kort på hånden, når ulykken er sket.

DNA-lygterne udgør, sammen med DNA-mærkning, et stærkt værktøj, fordi det forringer muligheden for at videresælge stjålne varer. Mærkningen med DNA-væske er usynlig for det blotte øje, men træder tydeligt frem, når der lyses på det med uv-lys. Væsken indeholder en kode, der er unik for hver enkelt bruger af mærkningen. Det giver politiet væsentlig bedre forudsætninger for at finde ejeren til fundne ejendele ved at sammenholde genstandens mærkning med en database.


Besked til tyvene

Det er dermed lettere for politiet at genkende stjålne genstande.

- Vi ved, at det kan have store personlige omkostninger for de borgere, der oplever, at ubudne gæster har trængt ind i deres hjem. Vi er derfor glade for, at vi nu har fået yderligere redskaber, der kan være med til at føre stjålne genstande tilbage til rette ejere og måske i sidste ende påvirke til, at færre begår indbrud, fortæller vicepolitiinspektør Ralf Hove Larsen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Sammen med mærkningen følger også et skilt til husets vinduer med oplysning om, at husets ejendele er sikret med DNA-mærkning. Det gør det mindre attraktivt for tyven at lave indbrud, da det er næsten umuligt at komme af med tyvekosterne, når de kan spores til rette ejer.

Et forsøg, som Tryg forsikring iværksatte i 2014 med DNA-mærkning i et boligområde, viste et fald i antallet af indbrud på 53 procent efter mærkningen. Politiets indkøb af DNA-lygterne kan altså ikke stå alene. De kommer først til deres ret i de situationer, hvor borgere eller erhvervsdrivende har mærket deres ejendele med DNA-væsken.

- Det er især de genstande, der er værdifulde og let omsættelige, som kan være gode at mærke. Det er eksempelvis værktøj, elektronik og designerting som vaser og andet interiør. Uden mærkning kan disse genstande være meget svære at spore tilbage til ejeren, hvilket giver tyven og hæleren nærmest frit spil", forklarer vicepolitiinspektør Ralf Hove Larsen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Ud over DNA-mærkningen er der naturligvis også andre ting, man kan gøre for at forebygge indbrud.


Ordet er dit