Tip os log ind
Retspræsident Steen Friis Nielsen

Politikerne blander sig utidigt

Retspræsident Steen Friis Nielsen er enig med forsvarsadvokat Jakob Fastrup i, at politikere og ministre ikke bør udtale sig i verserende sager
24. januar 2018, 19.50

RETSSAG Sidste uges retssag mod en 33-årig statsløs mand, der blev frikendt for ikke at overholde sin melde- og opholdspligt på udrejsecentret Kærshovedgård får også retspræsident i byretten i Herning, Steen Friis Nielsen, til at løfte pegefingeren.

Han finder det utidigt, at de to folketingspolitikere Mattias Tesfaye og Martin Henríksen fra henholdsvis Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti og Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg, ytrer deres uenighed i afgørelsen.

- Jeg vil ikke blande mig i rettens afgørelse af sagen, fordi jeg ikke kender den i detaljer. Men jeg finder det problematisk, at politikerne begynder at udtale sig om, hvorvidt retten har dømt efter gældende retspraksis. For selvfølgelig gør retten det, understreger Steen Friis Nielsen.

Han finder det ganske problematisk, at de tre politikere blander sig og begynder at kritisere afgørelsen ved at henvise til den skærpelse i udlændingeloven, som er stemt igennem i Folketinget i 2017.

- Retten har frifundet den tiltalte mand, og derfor har retten ikke taget stilling til skærpelserne i udlændingeloven. Sagen er vurderet efter en højesteretsdom, der i 2012 slår fast, at det er uproportionalt, at en borger skal bremses i sin bevægelsesfrihed over en længere periode, hvis det ikke tjener noget formål. Dommen har således ikke noget som helst med den strafskærpelse, som de tre politikere henviser til, siger retspræsidenten.

Steen Friis Nielsen undrer sig over, at politikerne vælger at kommentere på en sag, der fortsat er i gang, eftersom der er en ankefrist på 14 dage efter domsafsigelsen (altså helt frem til torsdag 25. januar. red). Hvor anklagemyndigheden kan vælge at ønske sagen behandlet ved Landsretten

- De er i deres gode ret til at ytre sig, men de bør: 1. vente til ankefristen er udløbet og 2. sikre sig, at de udtaler sig på det rigtige grundlag. I den konkrete sag blev skyldspørgsmålet som fremført i anklageskriftet aldrig færdigbehandlet. Det blev afvist med henvisning til højesteretsdommen, siger Steen Friis Nielsen og udtrykker sin undren over, at retten skal hænges ud for ikke at gøre sit arbejde godt nok.

Det er rent faktisk politikerne, der af gode grunde ikke kender præmissen, da selve domsudskriften fra sagen først er kommet torsdag den 18. januar - en uge efter den blev behandlet ved retten i Herning.


Ordet er ditMere Politik