Tip os log ind
Elina Jensen har haft stor gavn af muligheden for at komme i flere praktkophold samtidig med sin skolegang på IUC. Hun er afklaret og går i gang med uddannelsen til frisør - og har allerede sikret sig lærepladsen.
Foto: Privatfoto

Praktik på skoleskemaet er et hit

10. klassesskolen i Ikast-Brande har stor succes med at sætte erhvervspraktik ind i faste moduler
05. juli 2019, 06.15

Ikast-Brande Det kan være svært at finde ud af, hvad man gerne vil være, når man bliver stor. Mulighederne er mange og valget er svært.

Derfor har 10. klasses skolen Ikast Ungdomscenter, IUC, i dette skoleår som et forsøg haft ugentlig erhvervspraktik på skoleskemaet to dage om ugen.

De 45 elever, der har deltaget i projektet, har ud over praktik på forskellige arbejdspladser også gået i skole og taget en 10. klasses afgangseksamen.

- Mange elever er i tvivl og ved simpelthen ikke, hvad de skal. Hvilken uddannelse skal de tage for at få drømmejobbet, og er det overhovedet realistisk at drømmene kan opfyldes. Det kan være svært at sætte ord på, specielt hvis man er kørt træt i at gå i skole, siger UU-vejleder Maria Ganc, der også oplever, at mange unge ikke har det store kendskab til arbejdsmarkedet, forklarer vejleder Maria Ganc.

Projektet har derfor haft til formål at give et nuanceret billede af, hvad der venter på den anden side af skolegården.

- Det er lidt af en win-win-situaiton vi får, når vi laver aftaler med virksomhederne. Eleverne kommer ud og oplever, hvordan det er at arbejde og hvilke kvalifikationer, man skal have i forskellige jobsituationer, og på den anden side får virksomheden mulighed for at møde de unge og vælge lige netop den elev, som de mener matcher virksomhedens krav i forhold til en læreplads, fortæller Maria Ganc.

Hun oplever også, at eleverne finder ud af, hvad de i alt fald ikke skal være og derfor bliver mere afklaret i forhold til de valg, der jo uomtvistelig skal tages, inden man afslutter sit skoleår på IUC.

- Eleverne får en vigtig erfaring, der gør dem mere kvalificeret til at skulle tage et vigtigt valg. Vores opgave er at vise dem dørene, som de selv skal skubbe op for at finde ud af, hvad der er på den anden side. Det er vigtigt, at parterne møder hinanden, inden der laves aftaler, og fungerer det ikke, så er det lige så vigtigt, at det afsluttes ordentligt, siger Maria Ganc og nævner som eksempel eleven, der så absolut ikke brød sig om praktistedet og derfor blot havde tænkt sig at blive væk.

- Men den går ikke. Det er ok at sige fra, men det skal gøres på en ordentlig måde ved at møde arbejdsgiveren og sige fra, siger Maria Ganc og fortsætter:

- Sådan fungerer det jo ude på arbejdsmarkedet. Man kan ikke bare gøre lige, som det passer en.

Forsøget har været så effektfuld, at det i det kommede skoleår bliver til en linje, som eleverne kan vælge.

- Man kan som altid lave individuelle aftaler om praktikforløb. Nogen får en enestående chancen i en uge og får det til at passe ind med den almindelige undervisning. Men på den nye linje tager vi skridtet fuldt ud og sætter det i system. Vi har blandt andet lavet aftaler med SOSU-skolen, som jeg forventer mig meget af det. Man kan kalde det et udvidet brobygnings-forløb, der giver eleverne et mere nuanceret billede af, hvad det vil sige at gå på skolen og efterfølgende komme i job inden for SOSU-området.

Elina Jensen fra Ejstrupholm er en af de elever, der har været igennem forsøget. Hun var i tvivl, om hun skulle være frisør eller pædagog. Hun var først i praktik hos en lokal frisør og var begejstret og fik endda tilbudt en læreplads, som ikke hænger på træerne inden for frisørfaget.

Men for at være sikker prøvede hun også sig selv af som pædagog og var ikke længere i tvivl.

Efter sommerferien starter hun på erhvervsskolen og har allerede en underskrevet lærekontrakt med i bagagen.

- Det er jo et godt eksempel på, at det virker, og derfor er det også dejligt, at vi i næste skoleår kan forsætte projektet, siger Maria Ganc, der som UU-vejleder får fast plads på IUC, hvor hun er tæt på eleverne, der drager nytte af de nye tanker.


Ordet er ditMere Uddannelse