Tip os log ind
  • 1/: Hygge i den fælles opholdsstue, hvor Lone og Fiola synger lige de numre, som man ved, at beboerne gerne vil høre. Her er der gang i den der, om den lille sommerfugl, som de fleste kender - også blandt beboerne på Højris Have.
    Foto: Flemming Thulstrup
  • 1/:

Sang og klovn tænder smil

Højris Have har allieret sig med musiklærer og hospitalsklovn til glæde for beboerne, men nu er pengene sluppet op
11. oktober 2015, 10.12

klovnerier Ude på gangen hører man sang og latter. Kort efter åbnes døren, og ud ruller musiklærer Lone Engsig Hvam med sit transportable klaver, og efter hende kommer hospitalsklovnen Fiola, der lyder det borgerlige navn Karin Kjergaard Simonsen, der har en glad beboer i hånden.

Stedet er plejecenter Højris Have, der er en special-enhed for demente.

Her har man forsøgt sig med et nyt koncept, nemlig en herlig kombination af klovnerier og sang.

- Jeg havde en idé om, at vi kunne nå ind til beboerne, og det har i mange tilfælde vist sig at holde stik, siger lederen på Højris Have, Karen Margrethe Madsen.

Derfor er hun også ked af, at »klovne-kontoen« nu er tom.

I løbet af de seneste uger har hospitalsklovnen og musiklæreren været for det smukke plejecenter tre gange, men nu er der ikke flere penge til formålet.

De tre gange, hvor Lone og Fiola har været på besøg, har man først taget en rundtur til udvalgte beboere. Her har man så sunget sange, som man i forvejen ved, er den enkeltes favoritter. Siden er flere beboere så blevet samlet i opholdsstuen, hvor der også er sunget og klovnet lidt.


Kassen er tom

Da Ikast Avis var forbi kunne journalisten ved selvsyn konstatere, at sangene gør indtryk.

- Det handler om at få glimtet frem i øjnene og også gerne smilet. Når det sker, bliver man også selv så glad, siger Karen Margrethe Madsen.

Glimtet af genkendelse og glæde er uvurderligt, når det handler om demente personer, og derfor ville man gerne forsætte med samarbejdet med hospitalsklovnen og sanglæreren på Højris Have, men som nævnt fattes der midler.

- Projektet er hidtil blevet finansieret takket være en kommunal pulje, men nu er midlerne brugt. Derfor ville det være dejligt at finde en sponsor, der gerne ville give et beløb, så vi kan fortsætte samarbejdet til glæde for beboerne, siger Karen Margrethe Madsen.

Imens er det mobile klaver kørt i stilling i den fælles opholdsstue, hvor en håndfuld beboere sidder parat.

Lone Ensig Hvam rømmer sig lidt, og Fiola får den røde næse helt på plads, og så kaster man sig ellers ud i »Lille Sommerfugl«, efterfulgt af den sørgmuntre sang om«Klaus Jørgen«, og sangene vækker tydeligvis minder blandt de demente beboere.


Ordet er dit