Tip os log ind
Privat er Finn Hansen gift med Anni Meyer Hansen. Sammen har de sønnerne Thomas, der er tv-producer og Morten, som er civilingniør. Ægteparret mødte hinanden gennem deres fælles interesse for håndbold, som har været et samlingspunkt for hele familien i alle årene. ?
Foto: Mikkel Korsgaard Christensen

SFO-leder fejrer 40-årsjubilæum

Finn Hansen, SFO-leder ved Østbyens SFO, kan 1. marts fejre 40-årsjubilæum
01. marts 2019, 07.30

Ikast 217 kilometer fra Ikast på øen Als gik en ung mand i begyndelsen af 1970'erne og havde så småt lagt sig fast på, at den fremtid og det voksenliv, som ventede lige rundt om hjørnet, formentlig skulle have noget med børn at gøre. Relationen mellem mennesker og det bånd, der opstår mellem barn og voksen, tiltalte Finn Hansen som 1. marts kan fejre 40-årsjubilæum i Ikast-Brande Kommune.

Tilbage i sommeren 1974 pakkede Finn Hansen sine ting sammen, forlod Als og drog mod Ikast, hvor han var kommet ind på pædagogseminariet. Tre år senere - i 1977 stod Finn Hansen med sit eksamensbevis i hånden - klar til at tage fat og til at få et job.


Gå ikke altid ligeud

At livet sender os ud på omveje, måtte Finn Hansen hurtigt erkende - også at disse omveje i mange tilfælde fører noget godt med sig. Således befandt Finn Hansen sig pludselig i færd med at aftjene sin værnepligt hos beredskabsstyrelsen i Herning. Det klarede han så godt, at hans chefer havde brug for ham som værnepligtig befalingsmand. Pludselig hed værnepligten 16 måneder i stedet for 8. Men det var slet ikke så ringe endda, som han udtrykker det.

- Jeg kunne egentlig godt lide det, så efter endt værnepligt tegnede jeg en kontrakt på et år som befalingsmand ved beredskabsstyrelsen i Herning. Allerede efter to måneder kom der en stilling som fritidspædagog hos det, der dengang hed Hagelskærvej Fritidshjem. Det var en chance, jeg ikke kunne sige nej til, så jeg søgte stillingen. I marts 1979 begyndte mit pædagoglivet altså, forklarer han.

Lad os springe frem til 2019.

Finn Hansen sidder i dag 40 år senere og kan kigge tilbage på et arbejdsliv, som for det første langt fra er slut. Men 40 år er gået, og dem kalder han for udviklende, udfordrende og spændende. Han viser indenfor på sit kontor på førstesal på Ikast Østre Skole. På væggen bag Finn Hansens skrivebord hænger en billedcollage fra første gang, et DM i damehåndbold blev hentet hjem til Ikast. Her var jubilaren assistenttræner. Kontoret emmer af minder fra 40 år, som har budt på op- og nedture, skønne kolleger og en masse håndbold i fritiden.


Det der med lederrollen

Efter cirka to et halvt år på Hagelskær Fritidshjem blev Finn Hansen forfremmet til souschef. Det nåede han ikke at være i særlig lang tid, for hans daværende leder anbefalede ham at søge stillingen som fritidshjemsleder ved Østbyens Fritidshus, som det hed dengang. Efter en del overvejelse besluttede han sig for at søge jobbet, som han fik.

- Jeg elsker at være sammen med børn, at lege, og legebarnet ligger dybt i mig, men det der med at instruere mennesker, har samtidig også altid tiltalt mig. Uanset om det er børn eller voksne. Jeg har også altid gået meget op i sport og trænergerninger. Det giver mig en kæmpe stor tilfredsstillelse at kunne lære nogle noget og bagefter se de gode resultater af det. Så længe der er plads til legebarnet også, og det har der altid været, forklarer Finn Hansen og kigger ud af sit vindue og tilføjer, at han ikke et eneste sekund har fortrudt sine valg.


Da alt pludselig blev ændret

Med regeringens indførelse af den nye skolereform i 2014, blev det meste vendt op og ned for landets fritidshjemspædagoger. Også for Finn Hansen og hans personale.

- Det var en voldsom omvæltning, og vores timer med børnene i SFO'en blev meget mindre. Jeg har i dag stadig svært ved at se, hvordan længere skoledage kan give så meget mere til børnene. Når det er sagt, vil jeg fremhæve, at jeg i den grad har verdens bedste personale, som viste sig omstillingsparate og stadig levere høj pædagogisk kvalitet, da de pludselig skulle indgå i et samarbejde med lærerne. En opgave, de to faggrupper har løst på bedste vis, og det tager jeg hatten af for, fortæller Finn Hansen, som frygtede for fremtiden, da skoledagene blev længere.

- Men det viste sig at gå alligevel. Vi ligger i vores SFO på en dækningsgrad på over 90 procent i hver årgang. Forældrene har prioriteret, at deres børn fortsat skal gå i SFO, selvom det kun er få timer om eftermiddagen og før klokken 8 om morgenen. Det tror jeg skyldes, at de vægter det højt, at børnene er en del af et fællesskab, og at vi har nogle rigtig dygtige pædagoger, der har fulgt med tiden.


Dengang, der var sommerlejr

Finn Hansen smiler og læner sig tilbage i stolen, da snakken falder på dengang - i de gode gamle dage - da der var rigtige sommerlejre til. En konsekvens af tid og økonomi har medført, at det ikke længere er muligt.

- Og det er en skam. Vi pakkede bussen og kørte til Als. Vi var sammen med børnene i døgndrift. Vi fiskede, vi legede, og vi svømmede. Sommerlejrene og når vi har gået Hærvejsmarch - det vil altid sidde dybt i mig, forklarer han med rolig stemme, mens han langsomt glider ud fra sommerlejrene på Als - og tilbage på kontoret i Ikast. For der er også rart at være - ellers ville han ikke have siddet der så længe, som han forklarer.

- Jeg har lært og oplevet en masse i de 40 år, og jeg vil sige til alle: Lad være med at glemme, at gennem leg, lærer man - uanset hvor gammel man bliver, forklarer SFO-chefen. Legebarnet sidder dybt i Finn Hansen. Det gør overblikket og lederevnerne også. Derudover har han altid lagt op til at advokere for børnene, forsvare dem og stå op for dem, når de er ved at komme ud i problemer.

- Overordnet er det mig, der har været heldig, og jeg nyder stadig at være med til vores morgenåbninger. At sidde der sammen med børnene og være ligeså søvnig som dem, mens de spiser deres cornflakes efterfulgt af en gang stikbold. Så er man altså i gang med en god dag, lyder det. Gode dage venter også i den kommende tid for Finn Hansen. Allerede på fredag hvor jubilæumsdagen markeres med en tur for alle børnene og kollegaerne til Baboon City.


Ordet er ditMere Navne