Tip os log ind
Der er efterårsferie-aktiviteter for hele familien på Klosterlund.
Foto: Pr-foto

Smag og rør historien

Efterårsferien byder på sanselige oplevelser for hele familien på Klosterlund Museum
09. oktober 2019, 13.27

ENGESVANG Der er rig lejlighed til både at smage og røre ved historien, når museet i Klosterlund inviterer til efterårsdage med æblemosteri, roelygte-værksted, smedning og snitning i børnehøjde, og meget andet sjovt.

At skære roelygter er en gammel dansk efterårstradition, og man brugte roelygterne til at skræmme folk med i den mørke tid. Men kyndig hjælp fra museets frivillige kan man fabrikere sin egen uhyggelige roelygte, eller man kan udfordre sin familie i gammeldags kartoffellege og få røde efterårskinder.

Efteråret har altid været tiden til at høste, bruge og gemme årets frugt. I efterårsferien kan man få presset saft af sine egne æbler på museets gamle mostpresser. Traditionen tro vil der være snittebænke i børnestørrelse, og der vil være råd, vejledning og sikkerhedsinstruktioner i snitningens kunst. Der er også masser af viden at hente, når museets dygtige smede fyrer op i essen og viser hvordan det oldgamle håndværk fungerer. Børn og andre nysgerrige kan endda selv få lov at svinge hammeren og prøve kræfter med smedning,

Som et led i efterårsferieaktiviteterne på Klosterlund Museum kan man opleve, hvordan man kan udvinde jern af myremalm fra mosen - med samme metoder som i jernalderen. Jernudvindingen sker i samarbejde med projektet Hænder og Huse, der er forankret på Hjerl Hede, og museumsinspektør Martin Winther Olesen, Museum Midtjylland, der er ekspert på området, vil fortælle nærmere om i jernalderens jernudvinding. Der er nemlig en helt særlig kobling mellem Bølling Sø og jern i jernalderen.

Jernaldertemaet er også at spore, når museet byder på jernaldermad over bål og smeder jernalderknive.


Ordet er ditMere Engesvang