Tip os log ind
Bodil Nørager

Sommertid og agurketid

07. juli 2019, 06.00

Kirke Sommertiden er kommet og for mange nærmer sommerferietiden sig eller måske er den allerede begyndt.

Det er tiden, hvor der falder ro over mangt og meget. Det er som om alting kommer lidt ned i gear.

Ja, det er sågar, som om sommerroen også sætter ind i nyhedsstrømmen og det politiske liv.

Fra barn husker jeg, at mine forældre talte om, at nu kom den tynde sommeravis, og så var det agurketid.

Hvorfor kalder man det egentlig agurketid?

Ordet agurketid er en oversættelse af tysk Sauregurkenzeit - (de) sure agurkers tid. Denne tyske betegnelse er forekommet på tryk siden 1780 og menes at være brugt spøgende af handlende i Berlin om den forretningsmæssigt stille tid om sommeren, hvor agurkerne modnedes i Spreewald ved Berlin og blev solgt i byen blandt andet at blive lagt i lage, en yndlingsspise blandt berlinerne.

Udtrykket spredte sig omkring 1850 og blev brugt af dagspressens folk om sommeren, når der overalt bliver holdt ferie, og det kan være småt med nyhedsstoffet.

Måske er det godt for os alle med lidt agurketid her ved sommertid. Godt med en tid, hvor vi trækker stikket; slukker mobilen og alle skærme og ikke behøver at forholde os til den konstante nyhedsstrøm.

Verden går nok alligevel videre, selv om vi ikke lige får tjekket Facebook og konstant tjekket, om der skulle være tikket en nyhed ind.

Sommertiden er tiden, hvor der skal tankes op på andre parametre end til dagligt. Måske bare gå en tur eller sidde i solen og nyde sommerens dufte og lave ingenting.

Jeg tror, vi alle har brug for en agurketid, hvor vi trækker stikket og under os selv blot at være.

Det er sommertid. Måske går turen sydpå. Men, det kan også være den tilbringes i vort eget skønne sommergrønne land. Og, da kan man være sikker på, at der altid er en kirke åben; om det er roen og stilheden, man søger en stund en stille eftermiddag ved at tænde et lys i lysgloben; eller det er Ordet, musikken, sangen eller roen en søndag formiddag.

God agurketid - og god sommer.


Ordet er ditMere Ikast