Tip os log ind
  • 1/: Tonje Kjærgaard er vant til at have mange bolde i luften. Den tidligere håndboldstjerne underviser i dag i biologi på Ikast-Brande Gymnasium.
    Foto: Tom Laursen
  • 1/: Tonje Kjærgaard har et godt øje til den lokale håndboldsport, hvor hun selv gjorde karriere. I dag underviser hun samtidig med, at hun er koordinator for de unge sports-elever på Ikast-Brande Gymnasium.
    Foto: Tom Laursen
  • 1/: Tonje Kjærgaard var en af de jernhårde ladies, der for alvor satte dansk håndbold på verdenskortet.
    Foto: Tom Laursen

Sportscenter Ikast 50 år: - Jeg får stadig sommerfugle i maven

Tonje Kjærgaard har ikke spillet håndbold i flere år, men mavefornemmelsen kommer hver eneste gang, hun træder ind ad dørene i IBF Arena
11. april 2019, 16.33

Hun var bare 16 år og juniorspiller, da hun for alvor satte i løb og med raketfart avancerede til dansk tophåndbold.

Udgangspunktet var det lakerede parketgulv i Ikast

Tonje Kjærgaard er en af de danske håndboldlegender - en af de jernhårde ladies, der har mange gode minder fra sin tid som aktiv sportskvinde, og specielt de mange timer hun har brugt i hallen i Ikast.

Hun finder det akavet at gå ind ad fordørene, fordi hun så mange gange har taget den anden vej fra bagsiden og direkte ind på de lange gange med kurs mod omklædningsrummene.

- Jeg får stadig den fornemmelse i maven, når jeg går ind. Spændingen, forventningen og sommerfuglene, der flagrer rundt, fortæller Tonje Kjærgaard, mens et melankolsk filter lægger sig over hendes ansigt.

Det er tydeligt, at hun i tankerne er tilbage til tiden, hvor hun som professionel håndboldspiller flere gange om dagen træder ind til træning i lokaler, der ind imellem lugter af både sure sokker og gummisko.


Røgslør

Men der er også en anden lugt, der træder frem i hukommelsen. Lugten af røg.

- I dag er det jo utænkeligt. Men vi måtte ryge inden for i hallerne - og vi gjorde det, siger Tonje med et skælmsk smil og afslører, at hun ligesom mange af de øvrige spillere havde cigaretterpakker med i sportaskerne.

- Efter træning og kampene sad vi i saunaen og pulsede løs. Men tilskuerne var også aktive på den front, så når vi løb på banen, så skulle vi først igennem tåger af røgslør. De store askebæger stod lige der, hvor vi løb på banen, husker Tonje Kjærgaard


Team Danmark

Hun var kun en stor teenager, der var udfordret af transportudfordringerne mellem Ikast, hvor hun som Team Danmark godkendt håndboldelev gik i skole - og hjemmet/håndboldklubben i Silkeborg, da hun tog en alvorlig beslutning.

Hun skiftede barndomsklubben i Silkeborg ud med en halvprofessionel tilværelse som gymnasieelev og håndboldspiller i Ikast.

- Jeg havde spillet i Silkeborg i hele 1. G - men valgte at skifte til IFS, hvor planen var, at jeg skulle sluses ind på U18-holdet. Men sådan kom det ikke til at gå. Ret hurtig var jeg en del af førsteholdet, der dengang spillede i 1. division, som var den øverste række, fortæller Tonje Kjærgaard.

Hun blev i Ikast på alle måder, og er i dag lærer og sportskoordinator på Ikast-Brande Gymnasium.

Blåstemplingen fra Team Danmark betød, at Tonje Kjærgaard fik fire år til at gennemføre sin studentereksamen. På samme måde har hun brugt ni år på at få sin uddannelse - en universitetsuddannelse i molekylær biologi.

Og årene var nødvendige for at få tingene til at hænge sammen.

For sammen med biologistudierne i Aarhus, indtog hun alverdens håndboldscener og scorede guldmedaljer på stribe. Hun kan kalde sig både OL-mester, verdensmester, europamester, dansk mester og pokalmester.

Tonje Kjærgaard hører til de få, der aldrig fik en alvorlig skade og derfor selv kunne tage beslutningen om, at nok var nok.

- Jeg brækkede næsen et par gange og er opereret i skulderen, men det er vel også det, siger hun og bliver mindet om sin træners teori om, at hun drak af samme drik som Obelix i Astrix-tegneserien.

- Ja det kan jeg godt huske. Det var jo dengang håndboldspillere for alvor skulle til at styrketræne, og jeg kunne løfte lidt mere i bænkpres end gennemsnittet, siger hun og smiler, alt imens de mange gode minder fra de mange timer i hallen dukker frem.

Hun husker de mange sejrsseancer i omklædningsrummet, opvarmningen på gangene, hvor hun havde en bestemt flise, der altid var hendes og Jönssons corner på tilskuerpladserne, hvor fanklubben havde førsteret (Jönsson er navnet på en legendarisk svensk målvogter, der var ikonisk for Ikast-holdet, red.)


Fruefodbold

I dag er håndkarrieren lagt på is og erstattet med en plads på et fruehold i fodbold, der kun spiller kampe og aldrig har træningssamlinger.

Tonje Kjærgaard er ofte i hallen, når ligaholdet spiller sine kampe.

Hendes to sønner har også fået interesse for håndbold. Derfor er hun igen tilbage i de rammer, hvor hun selv scorede stort som stregspiller.

Hun har aldrig gjort et stort nummer ud af sine evner og resultater på håndboldboldbanen, så da sønnerne undrede sig over, at der i IBF Arena hænger adskillige store billeder af deres mor: Hvorfor hænger du der, mor, måtte hun erkende, at hun er udnævnt til en af de foreløbige to Alpi-legender.

Tonje Kjærgaard nåede at spille 434 kampe og har rekorden over flest spillede kampe.

Desuden er klubtrøje nummer 3 fredet og tilhører for evigt Tonje Kjærgaard.


Ordet er ditMere Sport