Tip os log ind
Simon Vanggaard (tv) og Benjamin Piechnik klar til at stifte »Liv i Byen«
Foto: Steen Hebsgaard

To unge vil skabe liv i byen

»Liv i Byen« stiftes 28. februar - og i august er der fødevaremarked på Torvet
14. februar 2017, 12.33

IKAST Savner man aktiviteter i byen - er man selv forpligtet til at gøre noget ved det.

Det er filosofien bag to unges ønske om at skabe mere liv i Ikast. Så i stedet for at sidde på hænderne og brokke sig over noget, man mangler i bylivet - gør de noget ved det.

De to unge, Simon Vanggaard og Benjamin Piechnik, har lært hinanden at kende via deres respektive kærester. En dag sad de over en friskbrygget øl i Ikast Mikrobryg på Møllegade og fik en ide.

- Vi vil stifte en forening, der hedder »Liv i Byen«. Det var egentlig ikke den oprindelige ide, men det er godt at have en base for aktiviteter, siger Simon Vanggaard.


Fødevaremarked

De to har nemlig allerede en stor aktivitet og ide på tegnebrættet. 12. august skal Torvet i Ikast danne rammen om det første marked af sin art - et fødevaremarked med titlen »Fra hedejord til hedebord«.

- Vi har samlet et liste med 40-50 potentielle medvirkede og er i gang med at kontakte dem, siger Benjamin Piechnik.

Ideen med fødevaremarkedet er at præsentere lokale producenter af fødevarer og lignende. Det drejer sig om mikrobryggerier, kafferisterier, økologiske gårdbutikker, chips-producenter og lignende.

- Det handler om at skabe spændende oplevelser på Torvet og vise, at Ikast er andet og mere end tekstil og vindmøller. Når man bor i et lokalsamfund, er man også forpligtet til at skabe noget liv i stedet for at snakke om, hvad man savner i byen, siger Simon Vanggaard.

De to venner har været i konstruktiv dialog med Vores Ikast, der ser på ideen med positive øjne. Og der er sågar bevilget 25.000 kroner fra erhvervskontaktudvalget i kommunen til markedsføring af ideen.

- Da det er et non-profit foretagende, og vi ikke har ambitioner om at tjene penge på det, besluttede vi at stifte en forening for at have et juridisk grundlag at arbejde ud fra, siger Benjamin Piechnik.


Alle kan være med

Foreningen, der har indkaldt til stiftende generalforsamling 28. februar i Mediehuset Ikast-Brande, Strøget 40, får navnet »Liv i Byen«.

Foreningens formål er at skabe aktivitet i byen.

- Alle kan være med. Man forpligter sig ikke til mere end man har lyst til, men det ville være fedt, hvis nogen vil være med til at arbejde med det formål, at skabe aktiviteter i byen, skriver de to på en nyoprettet Facebookside.

- Vi håber, at ideen kan udvikle sig til endnu flere aktiviteter og projekter, der kan skabe liv i byen, siger Simon Vanggaard, der ud over at være politisk engageret som spidskandidat for sit parti, Dansk Folkeparti, også er folkeskolelærer i Klovborg. Benjamin Piechnik arbejder som sælger for et energiselskab. Begge bor i Ikast.

Et af de emner, de to allerede har taget fat om, er betalingen af et gebyr for at låne Torvet til aktiviteter.

- Det fremmer ikke ligefrem idelysten, at ikke-kommercielle foreninger skal betale for at skabe liv på Torvet. Og den problematik vil blive taget op politisk, siger Simon Vanggard.


Ordet er dit