Tip os log ind
  • 1/:
  • 1/: Nørlund Plantage - hvor ulven er set ?PRfoto

Ulven er kommet ...

Spændende emne på bibliotekets foredragsaften
29. oktober 2016, 16.13

Foredrag Ikast-Brande kommune er den kommune i Danmark, hvor der flest gange er observeret ulve!

I Nørlund Plantage er der ofte fundet spor efter ulve, ligesom den er set her flere gange.

Her er store øde områder og et rigeligt »spisekammer« i form af rådyr og krondyr.

Og der er efterretninger, der tyder på, at der er født hvalpe af de fra Tyskland genindvandrede dyr.

Interessen har været stor blandt tilhængere og modstandere af indvandreren.

Nogle synes, at det er fascinerende, andre er modstandere. Ulve har taget får, og man rygter nu ligefrem at færdes i naturen.

Danmarks førende ekspert i emnet, Thomas Secher Jensen, holder foredrag om emnet på Ikast Bibliotek tirsdag 8. november med titlen »Ulven er kommet«.

På biblioteket kan man også se udstillingen »Ulven fra Thy«, som er udlånt fra Thisted Museum. I Thy fandt man den første nye danske ulv i 2012.


Ulven fra Tyskland

I december 2012 blev det bevist, at en ulv var set og fundet død i Thy. Denne ulv viste sig at være kendt fra det tyske DNA-register.

Den fundne ulv var født i 2009 i Sachsen, og efter udstødelse af familien havde den vandret ca. 850 km målt i luftlinje. Siden er der indløbet flere meldinger fra folk, der i mellemtiden også havde set ulven, men blot ikke turdet sige det til nogen af frygt for at blive til grin.

I løbet af februar-marts 2013 førte sneen til en række nye meldinger om spor af ulve, efterfulgt af mange indrapporteringer om sete ulve, dræbte får og hjortedyr samt ekskrementer og spor i sne og jord.

Fotografier fra vildtkameraer og mobilkameraer har bekræftet, at endnu mindst én ulv og sandsynligvis flere færdes i det midtjyske område. Desuden er der kommet meldinger fra Nordvestjylland, hvor den sidste ulv i Danmark blev skudt for 200 år siden, samt fra Sønderjylland og Djursland. Meldingerne er dog forplumrede af historier om ulvelignende, omstrejfende hunde.

Seniorforsker Thomas Secher Jensen har fulgt udviklingen nøje og deltaget i den mediestorm, ulvens tilbagekomst har medført.

I dette foredrag fortæller han om ulvens genkomst i Danmark med udgangspunkt i museets samlinger af skind, udstopninger, kranier og sporaftryk og illustrerer med fotos af ulve og deres kendte opholdssteder. Billetter sælges på Ikast-Brande Biblioteks hjemmeside eller på Biblioteket.


Ordet er dit