Tip os log ind
Når man brevstemmer kommer stemmesedlen i den blå konvulut, der sammen med et følgebrev lægges i den hvide kuvert. De bliver sammen indtil valgstedet lukkes og skilles først ad når valghandlingen er afsluttet.
Foto: Laila Kempel

Valg: Sådan går det din brevstemme hvis du dør

Hvis en person afgår ved døden, inden valghandlingen er slut, sorteres vedkommendes stemmesedlen fra
04. juni 2019, 17.00

Ikast-Brande De mange borgere, der inden en given valgdag har brevstemt for at være sikre på at bidrage til demokratiet, skal opfylde én vigtig ting, for at deres stemme tæller: De skal være i live, når valgstederne lukker klokken tyve.

I modsat fald sorteres deres stemme ud og destrueres uåbnet, ligesom personen også slettes af selve valglisten.

Modsat kan en borger, der bliver kørt ned uden for valgstedet være helt sikker på, at den stemme ikke pilles ud af stemmeurnen, selvom han ikke overlever påkørslen.

Ikast-Brande Kommunes valggeneral Karen Ravn Bach fortæller, at afdødes brevstemmer kan findes og pilles ud ved hjælp af det danske cpr-system.

- Alle brevstemmer ligger samlet og urørt indtil valgstederne lukker. Når valghandlingen er ringet af, går vi ind og tjekker cpr-listerne, om der skulle være borgere, der har brevstemt, der siden er afgået ved døden, forklarer Karen Ravn Bach.

Er det tilfældet, vil den pågældende stemme blive taget ud af bunken.

- Når man brevstemmer, får man udleveret en blå konvolut, hvor man putter sin stemmeseddel i. Den lægges i en yder-kuvert med et følgebrev, hvor vi kan se cpr-nummeret, forklarer hun.

Derfor vil man altid på yderkurverten kunne se, hvem der har afgivet stemmen, men ikke hvor krydset er sat.

Når valghandlingen er afsluttet og cpr-registret er tjekket for dødsfald og eventuelle kuverter pillet ud, så skilles den blå konvolut fra kuverten og lægges i en bunke, der siden åbnes uden mulighed for at den enkelte konvolut kan parres sammen med et cpr-nummer.

- Problematikken med, at nogen når, at dø inden deres brevstemme skal åbnes i forbindelse med et valg, er yderst sjældent. Måske vi har oplevet det en eller to gange i løbet af de senere år, forklarer Karen Ravn Bach, leder af Ikast-Brandes valgsekretariat.


Ordet er ditMere Politik