Tip os log ind

Varmeprisen stiger - mest i Engesvang

Det sker som følge af, at staten ikke længere giver støtte - i Engesvang fordobles prisen
09. maj 2018, 06.15

IKAST-BRANDE De fleste beboere i Ikast-Brande Kommune, der har fjernvarme i hjemmet, kan se frem til prisstigninger - nogle steder i kommunen er der udsigt til næsten en fordobling af den årlige varmeregning.

Prisstigningerne skyldes, at varmeværkerne i kommunen er blandt dem, der har modtaget det såkaldte grundbeløb - en slags kompensation til varmeværkerne fra staten, da man besluttede at kraftvarmeværkerne skulle være en del af det frie elmarked.

Aftalen om grundbeløbet udløber ved udgangen af 2018, og det betyder, at der ikke længere er støtte til varmeværkerne. Derfor stiger priserne.

- Da man fastsatte grundbeløbet, troede man, at priserne ville stige. Men priserne er kun gået en vej, og det er nedad, forklarer Peter Johansen, der er driftsleder af Energi Ikast.

Fordi priserne gik en anden vej end forventet, betyder det, at forbrugerne virkelig kommer til at mærke det, når grundbeløbet falder bort.

Priserne kommer blandt andet til at stige for Energi Ikasts kunder.

Det rammer borgere i Ikast, Bording, Tulstrup og Isenvad.

Her regner man med en årlig stigning på 700-800 kroner om året.

- Engesvang kommer til at opleve en gevaldig stigning. Det, synes jeg ikke, er i orden. Jeg mener, at der skal udbetales en form for kompensation for byer, der oplever så stor en stigning, siger driftslederen.

Engesvang Varmeværk er en selvstændig afdeling under Energi Ikast.

Beregnet på et standardhus - et parcelhus på 130 kvadratmeter - stiger prisen med 7100 kroner - så prisen stiger fra 8600 kroner om året til omkring de 15.700 kroner.


For sent ude

740 forbrugere i Ejstrupholm og 670 i Nørre Snede kommer også til at betale mere for varmen i 2019. Her forventes det, at prisen stiger med henholdsvis 3700 kroner ekstra om året og 4200 kroner.

- Det har været kendt i mange år, at grundbeløbet forsvinder med udgangen af 2018, og derfor er rigtig ærgerligt, at man landspolitisk ikke har gjort noget for flere år siden, så vi havde haft tid til at omstille vores produktion, mener driftsleder for kraftvarmeværkerne i Ejstrupholm og Nørre Snede, Erik Lund.

For ham at se er der nemlig en løsning på problemet - som ville have været lettere at omstille sig til over længere tid, end det, der er tilbage af året.


Et grønt alternativ

I Brande forventer man en prisstigning på mellem 3500 kroner og 4000 kroner ekstra for de lidt mere end 1180 forbrugere. Det vækker langt fra glæde hos bestyrelsesformanden hos Brande Fjernvarme Amba, Henrik Kraglund:

- Det er fuldstændig åndssvagt, at der ikke er fundet en løsning. Alle fjernvarmeværkerne fægter rundt i øjeblikket - for hvad skal de så satse på? spørger han.

Det har man i hvert fald i Brande Fjernvarme forsøgt at finde ud af. Der er man nu i fuld gang med at basere den kommende varmeforsyning på overskudsvarme fra de store virksomheder.

Ifølge TV2 forventer man et politisk udspil omkring en løsning på problematikken om grundbeløbet her efter påske.


Ordet er dit