Tip os log ind
  • 1/: Marius Jonutis føler sig i den grad hjemme i Danmark, hvor han her nyder en pibe tobak i augusthaven i Bording.
  • 1/: Marius Jonutis og hustruen Lina Dudaite har fyldt den polske lejebil op med kunst, der skal pryde væggene i henholdvis Trehøje og Skejby.
  • 1/: Det litauiske kunstpar Marius Jonutis og Lina Dudaite nyder at komme til Danmark, og lige så snart de krydser grænsen fra Tyskland falder ordene: Welcome to my Kingdom.
    Foto: Laila Kempel
  • 1/: Marius Jonutis - Lina Dudaite
  • 1/: Marius Jonutis

Velkommen til mit kongerige

Den lituaiske kunstner Marius Jonutis er igen tilbage i sit andet hjemland - Danmark
31. august 2019, 09.08

Bording Bagude ligger 1600 kilometer og forude knap 200. 54-årige Marius Jonutis og ægtefællen Lina Dudaite passerer den dansk-tyske grænser og lader de sædvanlige ord falde: Velkommen til mit kongerige.

I takt med, at vejbelægningen skifter fra dansk til tysk, trækker den lituaiske kunstner vejret dybt og lader skuldrene falde. Nu er han hjemme. Igen.

Denne gang har turen været ekstra problematisk. For midt i Polen i en lille landsby, hvor ingen taler hverken engelsk eller tysk sker uheldet. Skodaen går i stå og vil ikke mere. Bagagerummet er tætpakket med 50 stykker kunst til en jubilæumsudstilling og værker til en ophænging på Skejbys sygehus' børneafdeling. Tandremmen er gået.

Først dagen efter lykkedes det at finde en lejebil. Med polske nummerplader og bare 300 kilometer på tælleren går turen mod Kongeriget i nord.


Magi

- Jeg kan ikke helt forklare, hvad det er, der sker. Men det er magisk på en eller anden måde. Efter at have kørt mange hundrede kilometer gennem Tyskland, der bare er en stor fabrik - så åbner der sig en hel anden verden med det samme man krydser grænsen. Her er ro og en atomsfære af afslappethed og glæde. Jeg mærker det hver eneste gang, glæder mig, og siger altid den samme sætning: Welcome to my Kingdom.

Marius Jonutis betragter nemlig Danmarks som sit helt eget kongerige og har opfundet sætningen, der oversat til dansk lyder »velkommen til min kongerige« stærkt inspireret af Shakespares monolog fra Hamlet: »Something is rotten in the state of Denmark«.


Mit fædreland

Marius Jonutis elsker modsat Shakespeare, Danmark, og har slet ikke tal på de mange gange, han har taget turen fra Vilinus til Midtjylland gennem de sidste tyve år.

Og for ham er der ikke noget »rotten in the state of Denmark«.

- Asfalten på vejene ændrer sig markant. Folk er venlige på en hel anden måde. Der er ingen stress. Her er »mindre hysterisk« som John Lennon, også sagde da han bevidst valgte at opholde sig i Danmark nogle måneder. Danmark er et rigt land, hvor man har en specielt form for respekt for hinanden, og føler et ansvar for hinanden. Man skal ikke bekymre sig om at skaffe mad til i morgen eller have penge til at betale huslejen. Det mærkes overalt, forklarer Marius Jonutis.


Herrup og Wiinblad

Marius Jonutis kaldes af nogen for den litauiske Henry Heerup på grund af den lidt naivistiske stil og svulmende former, men har med sine spidse ansigter også visse ligheder med Bjørn Wiinblads grafiske udtryk.

I øjeblikket er Marius Jonutis i Danmark med 50 nye værker, der udstilles i Vildbjerg i forbindelse med Kunstforeningen Trehøjes 25 års jubilæum.


Fantasi og farver

Værker der rummer hans sædvanlige fantasiverden og farverige univers af eventyr. På det sidste værk er malingen knap tør og viser et helgenbillede, der med sin sædvanlige brug af materialer skaber en 3D effekt af lærreder og træ. Motivet er en blomstergudinde med stærk inspiration til hverdagen på et nyindkøbt 10 hektar stort landsted i Litauen.

Her har hustruen, Lina Dudaite, der er en formidabel illustustrator og tegner, gået hele sommeren og nydt de varme temperaturer og gevinsterne af frø- og lugearbejde.

- Danmark er mit andet hjemland, og det hele skete bare sådan helt tilfældigt, fortæller Marius Jonutis, der altid opholder sig i Bording, når han er i Danmark.

Hos ægteparret Anni og Evald Asp, føler han sig som familiens fjerde søn, og Anni fungerer som kunstnerens danske agent, der sørger for, at der hele tiden er bud efter de farverige og finurlige værker.


En fisk i vandet

Marius fik en dag i det forrige årtusinde besøg af den nu afdøde og kunstglade erhvervsmand, Steen Aaes, som tog nogle af Marius' ting med til Danmark, og så gik det pludselige slag i slag.

- Det udvidede sig og gør det stadig, fortæller Marius Jonutis, der også i sit hjemland er en kendt og elsket kunstner.

Bag sig har han en akademisk kunstuddannelse, der blandt andet bragte ham til Dusseldorf, hvor han for alvor fandt sin niche: Træarbejde.

- Jeg er oprindelig uddannet indenfor grafisk design, men da jeg studerede i Tyskland, var pengene små. En dag var jeg inviteret på en fin italiensk restaurant. Vi fik en god behandling, og nogle dage efter vendte jeg tilbage med en stor fisk, som jeg havde skåret i træ. Han blev så glad for den, at han hængte den op, og tilbød mig et måltid mad. Og som fattig studerende, blev jeg sulten et par gange i løbet af min tid i Tyskland, siger Marius Jonutis og trækker på smilebåndet med en ironisk tilgang, som han i den grad deler med danskerne.

For sine 50 tyske D-mark købte han en billig sav og nogle træskåle, som han tog under kærlig behandling og fandt ud af, at det var her han havde gode evner, som andre også kunne lide.

Hans kunst var salgbar.


Barnlig voksen

Marius Jonutis er i den heldige situation, at han fortsat lever af sin kunst , og aldrig har prøvet at have andet arbejde.

Han elsker sit arbejde, men hader at kede sig, og derfor har han også altid gang i flere ting og flere projekter, og lader sig sjældent fastlåse af specifikke farver eller motiver.

Til gengæld fornægter han aldrig sit barnlige sind.

- Jeg vil gerne være et barn i en voksen krop, fortæller han og smiler bredt og smittende.

Hans farverige skulpturer er også ofte med både hjul og en snor, så de kan trækkes hen over gulvet, eller en låge, der i den grad pirrer til nysgerrigheden. Hvad gemmer sig derinde bagved, hvor en hel ny historie ofte åbner sig.

Kunstforeningen Trehøjes jubilæumsudstilling varer frem til den 22. september, mens Linas Dudaites illustrationer kan oplevelse på Skejby Sygehus' børneafdeling.


Ordet er ditMere Bording