Tip os log ind
  • 1/: De nye elever ankom i weekenden og var på rundtur til uddannelses-institutionerne. ?
    Foto: Privat
  • 1/: College skal være deres hjem i lang tid. Her rystes de nye beboere sammen.
    Foto: Privat

»Vi solgte en drøm ...«

Sportstar College fejrer 10 år på torsdag
14. august 2018, 20.32

IKAST Tirsdag den 18. september 2007 var der første spadestik til Sportstar College.

Første etape af byggeriet - en elevfløj med 40 værelser og et fælleshus med spisesal, opholdsrum og administration - skulle være klar til de første elever i august 2008.

- I løbet af vinteren og foråret 2008 gjalt det om at finde fælles fodslag for hvad og hvordan, vi skulle definere "sportstar College". Der var elevrundvisninger på en byggeplads og vi snakkede om hvordan vi forventede at det skulle være. Vi solgte en drøm. En drøm om muligheden for at kombinere sport på topniveau med en ungdomsuddannelse, hvor sport og uddannelse går hånd i hånd og gennem samarbejde komplimentere hinanden, siger leder af college, Karsten Werge.

- Opstarten var præget af en super god ide og en masse hårdt arbejde for at skaffe elever til de seks linjer. Men opstarten var også mærket af finanskrisen. Uroen i finanssektoren skabte uro hos mange familier, og det var med til at ryste det økonomiske fundament for Sportstar College. Men Ikast er et særlig sted og med en stor forkærlighed for iværksætteri og fælles hjælp, så i fællesskab lykkedes det er komme igennem de første år og få skabt et koncept som mange unge gerne vil være en del af.

De lokale foreninger var sammen med uddannelserne, Ikast-Brande Gymnasium og Handelsgymnasiet Ikast-Brande, vigtige medspillere i etableringen af College. Uddannelserne kunne se fornuften i at skabe et uddannelsesmiljø, som støttede op om sporten. Og som det eneste sted i landet kunne man på Sportstar College i Ikast tilbyde morgentræning tre gange om ugen i skoletiden, uden at det gik ud over skolen.

- Der blev skabt et college som kunne sammenlignes med en efterskole for gymnasieelever. Eleverne på College nyder godt at det høje serviceniveau, hvor der er fuld forplejning. Det er næsten som at bo på et hotel med all inklusiv. De unge kan koncentrere sig om deres skole, sport og hinanden. Klubber og foreninger sørger for at træningen er i topklasse, skolerne sørger for at der stilles krav til den faglige stolthed så sportseleverne får en så god studentereksamen som muligt. Sportstar College sørger for at binde det hele sammen med trykke rammer med fuld forplejning.


Ildsjæle og frivillige en vigtig del

- Sportstar College er som humlebien. Den burde ikke kunne flyve. Den ved det bare ikke. Andre sportscolleger lukker og slukker, men I Ikast har vi fuldt hus. Det skyldes ikke mindst de mange frivillige, som er del af vores miljø, siger Karsten Werge.

Sportstar College tilbyder eleverne en "fuld pakke" bestående af tre ben: Sport, uddannelse og hjemmeliv.

- Med sportslige koordinatorer på skolerne sikrer vi, at der er en løbende dialog mellem skolen, klubben og college, som sikrer de unge opbakning i forhold til deres uddannelse. College sørger for fuld forplejning med opbakning fra personale og et korps af frivillige i Team College. De skal således ikke tænke på madlavning eller indkøb, men kan koncentrere sig om træning og skole. De lokale klubber står for morgentræning og sikrer, at der er sammenhæng i den personlige sportslige udvikling for den enkelte elev. Men eleverne skal da også lave lidt. Således står de for opvasken efter aftensmaden.

Eleverne kommer fra hele landet. I løbet af de sidste par år er der også kommet flere internationale elever til. Med IB uddannelsen på Ikast-Brande gymnasium er det blevet muligt at tilbyde IB-diploma på samme vilkår som en almindelig studenter eksamen. Eleverne på Sportstar College kan således vælge imellem STX, HHX, HF og IB, og man har i dag elever fra Danmark, Tyskland, Norge, Sverige, Finland, Færøerne, Island, Australien, Dubai, Sydkorea, Nigeria, Ghana og England.

Samarbejdet med ISI og Sportscampus Ikast-Brande er vigtige elementer i Sportstar College historie.

- ISI efterskole tilbyder de samme sportslinjer som College og skolegang i 9. og 10 klasse. Det betyder, at en ung sportselev kan starte i 9. klasse på ISI og fortsætte med ungdomsuddannelsen på College, og hvis man ikke lige er klar til at "flyve" videre, så kan man slutte af med et år på Højskole på ISI. Og det er der faktisk mange der gør. Således har ca. 60 % af eleverne på college en fortid på ISI, siger Karsten Werge.

Jubilæet feres med en reception på torsdag med både musik, traktement, og en række taler.


FAKTA

2008 startede 45 elever på Sportstar College

2009 startede 67 elever

2010 startede 92 elever

2014 startede 112 elever

2016 startede 118 elever

2018 starter 122 elever

Hver uge spiser de unge cirka:

40 kg. havregryn, cornflakes og mysli -

180 liter mælk/A38

Ca. 1000 stk. sandwich brød og 10-12 kg. kyllingepølse (og meget andet pålæg)

70 kg. frugt

I dag tilbyder College følgende linjer:

FCM Akademi - IBG Fodbold - HIH Håndbold Akademi - Ikast Håndbold College - Ikast FS Badminton - Ikast KFUM Volleyball - DJGA Golf - Cykling - IBG Judo

Det hele startede på Ikast Rådhus torsdag den 23. november 2006, med det første formelle møde mellem Bo Olesen, Bo Jensen, Claus Bertelsen, Eskild Thygesen, K. Broberg Lind, Kurt Møller Pedersen, Carsten Kissmeyer, Henning Hansen, Svend G Rasmussen og Ib Møller Pedersen

Ordet er ditMere Sport