Tip os log ind
  • 1/: Studerende på VIA University College overtager onsdag 18. september rollen som undervisere på Ikast-Brande Gymnasium.
    Foto: Pr-foto
  • 1/: Studerende på VIA University College overtager onsdag 18. september rollen som undervisere på Ikast-Brande Gymnasium.
    Foto: PR-foto
  • 1/: Studerende på VIA University College overtager onsdag 18. september rollen som undervisere på Ikast-Brande Gymnasium.
    Foto: PR-foto

VIA-studerende skal stå for undervisningen på gymnasiet

Gymnasier i Region Midtjylland får hjælp og inspiration til at træffe deres fremtidige studievalg og høre om uddannelserne på en professionshøjskole. Næste stop er Ikast-Brande Gymnasium
17. september 2019, 19.23

Ikast-Brande Eleverne på STX, HF og IB på Ikast-Brande Gymnasium skifter onsdag 18. september deres faste lærere ud. Her er det nemlig studerende, der er under uddannelse til blandt andet lærer, socialrådgiver, ingeniør, administration og designer hos VIA University College, der indtager rollen bag katederet.

De studerendes undervisning er en målrettet indsats for at give gymnasieeleverne indblik i livet som studerende på en professionshøjskole og klæde eleverne på til at træffe et reflekteret valg af videregående uddannelse, når de er færdige på gymnasiet.

I løbet af efteråret kommer VIA-studerende ud på gymnasieskoler i syv forskellige byer i Region Midtjylland og underviser gymnasie-, HF- og IB-elever.

Efter Ikast-Brande Gymnasium den 18. september er det 26. september Herning Gymnasium og 5. november Århus gymnasium i Tilst. Den 13. november underviser VIA-studerende på Bjerringbro Gymnasium, 21. november går turen til Favrskov Gymnasium, derefter Mercantec i Viborg 22. november og til slut Skanderborg-Odder Center for Uddannelse (CSU Campus) 28. november.

- Vi ved fra undersøgelser, at 77 procent af gymnasieeleverne ikke kender til, at der på professionshøjskolerne er mange forskellige uddannelser, og at undervisningen veksler mellem teori, praksis og praktik 'ude i virkeligheden'. Det er derfor, VIA University College har sat sig for at bygge bro til gymnasieskoler gennem projektet 'VIA på Vejen', fortæller VIAs brobygningskoordinator Jeppe Bergh Torp i en pressemeddelelse.


Livet som studerende

Når VIA-studerende onsdag indtager klasselokalerne hos alle eleverne på Ikast-Brande Gymnasium, vil de blandt andet holde oplæg om deres egen vej til uddannelse og om livet som studerende på godt og ondt. De studerende giver også gymnasieeleverne konkret indblik i de forskellige uddannelser, de læser på hos VIA.

Eksempelvis vil en sygeplejerskestuderende tale under temaet 'Patientologi - mennesket bag patienten', mens en studerende fra VIAs Global Business Engineering-uddannelse vil fortælle om solceller og deres potentiale som fremtidens energikilde.

Blandt de øvrige 27 VIA-studerende, der tager vejen til Ikast-Brande Gymnasium, er der fysioterapeutstuderende, der beretter om fagligheden bag skuldersmerter og den sunde krop. Studerende fra læreruddannelsen vil fortælle, hvordan man arbejder med bevægelse i undervisningen og i det hele taget arbejdet med elevers motivation.

En administrationsbachelorstuderende vil holde oplæg om, hvorfor vi overhovedet har demokrati, mens en studerende fra Design & Business fortæller om at gøre en idé til virkelighed. En studerende fra uddannelsen i Skat taler under overskriften 'Vil du være statsminister for en dag?', og studerende fra VIAs Value Chain Management-uddannelse stiller spørgsmålet 'To math or not to math?'. Studerende fra socialrådgiver-, psykomotorik- og pædagoguddannelsen samt ernæring og sundhed har fokus på temaerne sundt helbred, arbejdet med udsatte voksne og fejlernæring i verden.

De kreative uddannelser hos VIA bliver repræsenteret af studerende fra VIAs uddannelser inden for henholdsvis animation og film.


Svært at finde vej

- Vi ved fra tidligere arrangementer, at det er til stor inspiration for gymnasieeleverne at komme i dialog med studerende fra videregående uddannelser og kunne få svar på spørgsmål. 'VIA på vejen' hjælper de unge med at finde vej i junglen af forskellige uddannelsesmuligheder. Vores erfaring er, at når VIA-studerende har været ude at fortælle om deres studier, så bliver mange gymnasieelever interesserede i at tage deres kommende uddannelse på en professionshøjskole, siger Jeppe Bergh Torp.

Han peger på, at VIA University College, der er den største af Danmarks i alt syv professionshøjskoler, har 42 forskellige uddannelser at vælge imellem.

VIAs uddannelser er placeret i Aarhus, Randers, Grenaa, Horsens, Silkeborg, Ikast, Herning, Viborg, Holstebro, Skive og Nørre Nissum.


Gymnasielærerne får også ny viden

Vicerektor Ulrik Rønne Antonsen fra Ikast-Brande Gymnasium ser positivt på samarbejdet med VIA.

- VIA på Vejen giver vores elever en glimrende mulighed for at stifte bekendtskab med en bred vifte af mellemlange videregående uddannelser, som de måske ikke har så stort kendskab til. De fleste kender til lærer-, sygeplejerske- og pædagoguddannelserne, men de færreste ved nok, at man også kan søge ind på teknisk-, erhvervs- og handelsorienterede uddannelser på VIA efter STX, IB og HF. Det får eleverne øjnene op for i mødet med de studerende fra VIAs mange forskellige uddannelser, siger Ulrik Rønne Antonsen fra Ikast-Brande Gymnasium.


Ordet er ditMere Ikast-Brande kommune