Tip os log ind
  • 1/: Den lemlæstede svane, der blev fundet ved Uhregårds Allé, havde store bidmærker på både halsen og et næb, der var helt gennemhullet af hjørnetænderne fra en stor hund.
    Foto: Privatfoto
  • 1/: Den skambidte og lemlæstede svane var svært tilredt, da Mia Ilsted Bech fandt den på Uhregårds Allé i Ikast. I forvejen er svanerne sårbare, da de i øjeblikket skifter fjer og derfor ikke er i stand til at flyve.
    Foto: Privatfoto

Vild svane skambidt og aflivet efter hundebid

Dyrenes Beskyttelse tog den store han-svane med til vildplejestation, hvor skaderne var uoprettelige
19. juli 2019, 19.02

Ikast En stor og flot han-svane blev i denne uge aflivet af Dyrenes Beskyttelse efter at være skambidt og lemlæstet af, hvad eksperter vurderer er en løssluppen hund

Mia Ilsted Bech fra Ikast var sammen med en veninde og deres døtre på gåtur ved søen ved Uhregårds Allé i det sydlige Ikast, da de fandt - som de beskriver det - en meget sløj og ikke for køn svane.

De tilkaldte Dyrenes Beskyttelse, der havde svært ved at indfange svanen, da den var på vandet.

De vendte dog tilbage dagen efter, da svanen var på land, og nemmere kunne indfanges. Svanen blev hurtigt bragt til en vildtstation, hvor den kæmpede bravt.

- Men skaderne var meget omfattende. Der var tydelige mærker af store hjørnetænder, som jeg vurderer er fra en stor hund. Der var også bidmærker på halsen, der var fyldt med blodige maddiker, der fortæller, at den har været skadet et stykke tid, samt at maddikerne allerede var gået i blodbanerne, forklarer vildtkonsulent Henrik Husum fra Vejle Vildplejestation.

Han valgte at aflive svanen for at skåne den for yderligere lidelser, da den ikke kunne reddes og blot ville lide unødigt.


Kan ikke flyve en måneds tid

De vilde svaner er i øjeblikket meget sårbare, da de er i gang med at skifte fjer.

- Man siger, at de fælder. Det gør alle fugle. Det specielle ved svanen er, at den mister sin svingfjer, der er det alleryderste på vingen, inden en ny er vokset ud. Derfor kan den ikke flyve i en måneds tid. Det passer meget godt med, at de samtidig har unger. Men de er sårbare, fordi de ikke kan flyve. De kan kun være på vandet og gå på land. Men de er både kluntede og langsomme og derfor meget sårbare i denne periode, forklarer Henrik Husum.

Derfor er det ikke i orden, at man lufter sin hund uden at have den i snor.

- Der må være en hund, der er kommet hjem med hovedet smurt voldsomt ind i blod, siger Leila Andersen fra Dyrenes Beskyttelse, der håber, at der også er en hundeejer med meget dårlig samvittighed.

- Der er mange hundeejere, der mener, at have styr på deres hund, og sagtens kan kalde den til sig. Det her er skrækkeligt og ikke i orden. Det nytter ikke noget at holde fast i, at man har styr på sin hund. Det er instinkter, der styrer i en sådan situation, og den her hund går måske til angreb på et barn næste gang, siger Leila Andersen.

I en tid, hvor ulvedebatten raser kan nogen måske være fristet til at give den skylden for svanens død.

- Nej, det tror jeg ikke på, konstaterer vildtkonsulenten.

- En ulv ville ikke have opgivet, den ville have fortsat sin jagt på føde og ville som det mindste have spist af svanen. Derfor afviser jeg det som en mulighed. Ulven er et rovdyr, der går efter de svageste - og den her var en stor han, der på ingen måde viste svaghedstegn, selv da jeg modtog den, kæmpede den bravt. En svane er ikke et oplagt mål for en ulv, og biddet på svanen passer til en hund, understreger han.

Opfordringen fra Leila Andersen er derfor, at man holder sine hunde i snor, når man lufter dem - specielt i områder, hvor svanerne holder til, da de i øjeblikket - og en måneds tid frem - er sårbare på grund af deres manglende flyvefærdigheder.

Mia Ilsted Bech, veninden og de to børn ville gerne have været oplevelsen foruden.

- Men heldigvis fik den hjælp. Folk bør holde hundene i snor, og hvis uheldet er ude, så bør man hjælpe dyrene, så de ikke skal lide unødvendigt. Denne svane ville være død af sig selv, men det ville have været meget smertefuldt og have taget lang tid, siger hun.


Ordet er ditMere Ikast