Tip os log ind
  • 1/: Minkavler Kaj Bank Olesen viste barske fotos frem af de mange misdannede mink, der bliver født efter at vindmøllerne er sat op
  • 1/: En skeptisk forsamling lyttede i Isenvad.
    Foto: Laila Kempel

Vindmølle-naboer advarer mod de store møller - viste fotos af misdannede minkunger

Tidligere byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern fortryder sit ja - minkavler fra Abildå kan ikke sælge og viste uhyggelige fotos som dokumentation
26. november 2015, 16.37

VIND Svaret blæser i vinden - sang Bob Dylan en gang i en protestsang, som meget passende kan hæftes på de to vindmølle-naboer, der onsdag aften deltog i et borgermøde i Isenvad

Kaj Bank Olesen minkavler fra Abildå og det tidligere byrådsmedlem Erik Nielsen fra Tarm var inviteret til aftenens møde for at sende en skræk i livet på de fremmødte 200 borgere, der sad måbende og musestille, så den berømte knappenål ville have givet et tordenskrald om den havde ramt gulvet i Sentrums nypolerede indre.

Erik Nielsen havde som lokalpolitiker været med til at udpege mulige vindmølleområder og var nok en smule skeptisk men troede på målinger og statistikker - da giganterne pludselig skulle flytte ind som nabo

- Jeg blev klogere. I første omgang bekymrede jeg mig om værditabet på min ejendom, der lå 597 meter fra møllerne. Dernæst var der det visuelle, jeg frygtede. Men det var da det mindste, sagde Erik Nielsen.

Han måtte erkende, at det var støjen, der blev hans og familiens store fjende og det i en grad, så de til sidst investerede i et sommerhus for at få ro til at sove om natten.

Han kritiserede hele den måde vindmølleprojekterne finansieres på via de grønne afgifter, den såkaldte PSO afgift, der er pålagt alle danskers elforbrug.

- De arbejder for jeres penge, sagde Erik Nielsens, mens han stålsat havde blikket rettet mod sine notater.

Støjgenerne - både dem der kan høres og måles, og den lavfrekvente støj, som mange mener er den største skurk - oversteg langt det der var budgetteret med.

- Vi fik stillet i udsigt, at vi ville få erstatninger, hvis målingerne ikke holdt vand, men det krævede en kamp. Det tog to-et-halvt år gennem retssystemet. I dag står vi med et nyt hus, der gør os syge - og en konklussion om, at de møller aldrig ville blive godkendt efter nye vejledninger. Men det kan ingen tage sig af. Møllerne bliver stående...sagde han


Derforme unger

Minkavler Kaj Bank Olesen fik i den grad salen til at tabe underkæben, da han gik igang med sin hjerteskærende livshistorie

- Jeg glemmer aldrig den nat. Det er den værste i mit liv. Jeg havde 30.000 dyr, der gik fuldstændig amok, den nat de blev startet. Jeg meldte det til politiet og fik dem stoppet midlertidig, indledte Kaj Bank Olesen alt imens han trak et for vindmølle-modstanderne stort trumkort.

Billeder af misdannede - nyfødte og aborterede minkhvalpe blev smidt op på storskærmene med ordene om, at hans dyr i den grad mistrives.

- Vindmøllerne er ved at lukke en af Danmarks største minkfarme, beklagede Kaj Bank Olesen, der over to parringssæsoner må konstatere en produktionsnedgang på 33 procent.

En stor andel af minktæverne bliver ikke drægtige og dem, der gør føder misdannede hvalpe og aborterer i en grad som den erfarne minkavler aldrig har set i sine 26 år som avler.

- Jeg ved ikke, hvad der sker - jeg kan ikke forklare det. Men jeg ved, at dyr ikke kan lyve. Hvem bliver de næste. Er det menneskerne. Er det jeres børn eller børnebørn I vil udsætte for det her. Hvis der er kvinder i den fødedygtige alder til stede, så vil jeg råde jer til at flytte mens I kan og inden møllerne kommer, sagde den midtjyske minkavler og fortalte om mink, der er født med tre ben, ganespalte, åbne maveregioner og endda helt uden hud.

- Det er forfærdeligt, at det skal blive ved. Jeg kan ikke forstå, at der er politikere der vil byde sine borgere det her, advarede han og trak endnu et kort. Sit eget.

Minkenes mistrivsel var ikke et engangstilfælde

Kaj Bank Olesen er også selv blevet syg og blev tager hver dag hjertemedicin med i lommen og håber han også når hjem den dag

Mit læge anbefalede mig at flytte væk fra den ejendom jeg har bygget op fra bunden, ellers ville jeg død af det. Hver morgen kører jeg derud, ser de røde blinkende lygter og tænker: Det er et mareridt. Jeg kan sætte mig i de tomme stuer og tænke: Det er helt galt det her. Den anden dag måtte jeg bede mine folk om at gå hjem midt på dagen. Det blæste kraftigt og ingen kunne være tjent med at skulle opholde sig i den larm. Det var som ti kampvogne, der stod og rungede. Jeg siger det igen: Dyr lyver ikke, og jeg er rystet over, hvad politikere kan sige ja til. Før møllerne kom op fik jeg vurderet mit livsværk til 33 millioner. Jeg har lige haft en ejendomsmægler på besøg for at få det vurderet. Han konkluderede det var usælgeligt. Det her er ikke lagkage, sagde Kaj Bank Olesen.


Ordet er dit