Tip os log ind
  • 1/: Fra filmen »The sjulls«.
    Foto: Pr
  • 1/: Måske tør du slet ikke se filmen »Vampyr«.
    Foto: PR

Vær bange. Vær meget bange

Vær bange. Vær meget bange lød advarslen til den nervepirrende gyser "Fluen" fra 1986, hvor hovedpersonen muterer til halvt mand, halvt flue
12. februar 2018, 12.39

Gyserfilm Det kunne også ha' været en reklame for et af filmhistoriens tidlige gys, "Vampyr" af den danske instruktør Carl Th. Dreyer, som Cinemateket præsenterer i samarbejde med Ikast-Brande Bibliotek / Ikast Bio.

"Vampyrs" handling er løst baseret på J. Sheridan Le Fanus kortroman Carmilla, hvor det fatale forhold mellem to adelige teenagepiger, hvoraf den ene er vampyr, skildres med lesbiske undertoner. Filmen er især berømt for sin ildevarslende mystiske stemning, der understreges af tågede billeder, mange dødssymboler, bizarre drømmesekvenser, og mange uforklarede fænomener. Et skræmmende højdepunkt er sekvensen, hvor hovedpersonen oplever sin egen begravelse, filmet nede fra kisten med subjektivt kamera.

Filmen præsenteres med indledning af Allan Andersen, formand for Ikast Biografforening, som vil foretage nedslag i gyserfilmens historie igennem tiden.


Men hvad er en uhyggelig film?

Det er forskelligt, alt efter hvem du spørger. Flere titler går dog igen hos mange, en af dem er "Psycho" Filmen blev skabt af instruktøren Alfred Hitchcock og handler om en psykotisk morder med en kraftig moderbinding og er baseret på en bog, som blev skrevet med inspiration fra mord begået af Wisconsin-morderen Ed Gein.

En anden titel er "Fuglene" også instrueret af Hitchcock. Den fortæller om, at fuglene samler sig til angreb på menneskene, og følger en bestemt families kamp for at overleve. Flere af Hitchcocks film kan også ses på bibliotekernes digitale filmtjeneste "Filmstriben.dk"

Andre nævner "Alien" som er en science fiction- / horror-film bygget på en historie om et meget aggressivt rumvæsen der langsomt udrydder en panikslagen besætning på rumfragtskibet Nostromo,

Det navn, som nævnes oftest, når der tales om gys, både på film og i bøgerne er Stephen King. Den første filmudgave af romanen "IT" "Det onde", har skræmt mange. Historien fortæller om en lille by, hvor mange børn myrdes af et frygteligt uhyre, der kalder sig Pennywise eller Robert Gray. Ofte viser han sig som en sadistisk klovn, andre gange tager det form efter det som børnene hver især frygter mest. Mange af filmene kan lånes på Ikast-Brande Bibliotek. Men nu kan en af filmhistoriens tidlige gysere "Vampyr" opleves, på den måde den virkelig var bestemt til, nemlig at blive set i biografen d. 21. februar. Få billet på bibliotekets hjemmeside eller på Ikast-Brande Bibliotek i åbningstiden.


Ordet er dit