Tip os log ind

Brande

Brande

Brande er en stationsby i Midtjylland – mellem Herning og Vejle – beliggende i Brande Sogn. Ligesom resten af regionen, fik Brande en opblomstring da jernbanen kom forbi i 1914.

Den ældste bygning i byen er Brande Kirke som blev opført helt tilbage i 1100-tallet. Byen voksede støt i starten af 1900-tallet, men den fik dog aldrig rettigheder som en egentlig købstad. I årene omkring anden verdenskrig var Brande centrum for brunkulsproduktion, ikke mindst fra den nærliggende Søby Brunkulslejer.

Brande er i dag kendt for de flotte gavlmalerier man kan finde rundt omkring på byens husgavle. Dette startede i 1968, da man besluttede sig at gøre byen pænere at se på. Brande hyrede en række kunstnere, blandt andet Kaj Führer, Poul Agger, K. Bjørn Knudsen og H. Rylander, til at lave de farvestrålende gavlmalerier.

Nogle år senere, omkring 1972, blev Baptistkirken opført i byen, ved hjælp af genbrugte bygningssted og andre materialer fra den omkringliggende natur.

I Brande kan man finde flere store og mellemstore virksomheder, der er med til at skabe jobs i regionen. Virksomheder som Brandtex, Bestseller og Siemens Wind Power har hovedsæde i Brande.

Vartegn i Brande

RemisenBrande – Brandes ny restaurerede og storslåede Kultur- og Konferencecenter – blev indviet i 2006. Det tidligere lokomotivværksted er blevet forvandlet til et interessant og usædvanligt tilbud til arrangører af kurser, møder, selskaber, konferencer, udstillinger, modeshows og messer. Bygningen kan bruges til store og små erhvervsarrangementer og de moderne faciliteter er ideelle hvis man ønsker at sammenslutte konferencer med udstillings- og messe aktiviteter. RemisenBrande har et udstillingsareal på omkring 1400 kvadratmeter.

I Brande kan man også finde en vandskulptur i glasmosaik ved navn Odins Øje. Kunstværket er inspireret af den nordiske gud Odins besøg ved Mimers brønd, hvor han ofrer sit ene øje for at få lov til at drikke af den. I skulpturen kan man også finde det danske alfabet, udformet som 28 unikke glasmosaikker.

Ved centerparken i byen kan man finde Brande Museum. Her er der mulighed for at få indblik i hvordan et typisk bondesamfund fungerede. På museet er der rokker og andre redskaber til den tekstil-husflid, der før i tiden supplerede de små landbrugsindtægter. Brande Museum har også en samling af klædningsstykker fra egnen, en unik møntsamling med mønter tilbage til Harald Blåtands tid, samt flinteøkser fra stenalderkulturer ved Skjern Å. Hvis man er interesseret i at finde ud af hvordan hverdagen så ud og fungerede for mange hundrede år siden, er Brande Museum et besøg værd.

Læs aoh.dk's nyheder fra Brande