Tip os log ind
Aktivister med skotske flag og EU-flag foran domstolen i Edinburgh, som onsdag erklærede suspenderingen af det britiske parlament i fem uger for ulovlig.

Skotsk domstol: Suspendering af britisk parlament er ulovlig

Skotlands Nationalparti vil have parlamentet i London indkaldt nu. Premierminister vil appellere afgørelse.
11. september 2019, 13.16

Premierminister Boris Johnsons beslutning om at suspendere det britiske parlament i fem uger er ulovlig.

Sådan lyder en kendelse fra den øverste domstol i Skotland.

Men domstolen har ikke krævet beslutningen om at hjemsende de britiske lovgivere ophævet. Derimod beder man den britiske Højesteret om at tage den endelige beslutning.

Lovgiverne blev sendt hjem mandag. De skal først komme tilbage 14. oktober. Hvis intet andet aftales, træder briterne ud af EU 31. oktober.

Det er en gruppe på cirka 70 lovgivere, der har ført sag mod den britiske regering.

- Vi beder om, at parlamentet genindkaldes øjeblikkeligt, siger Jonna Cherry fra Det Skotske Nationalparti til tv-stationen Sky.

- Du kan ikke bryde loven ustraffet, Boris Johnson. Retsstaten vil blive håndhævet af Skotlands domstole. Det samme håber jeg, at Højesteret i Storbritannien gør, siger hun.

Johnsons kontor oplyser, at premierministeren vil appellere den skotske domstols afgørelse til Højesteret. Regeringens appel vil blive påbegyndt tirsdag i næste uge.

Johnson begrundede suspenderingen med, at han som ny premierminister vil få tid til udarbejde en ny dagsorden for Storbritannien. Det gælder især indenrigspolitiske initiativer.

Oppositionen beskylder ham for at styre direkte mod et hårdt brexit, hvor briterne forlader EU uden aftaler.

De anser hjemsendelsen af lovgiverne - midt i den største politiske krise i Storbritannien siden Anden Verdenskrig - som et angreb på demokratiet.

/ritzau/AP


Ordet er dit